Laboratorium nowych technologii

W Laboratorium Nowych Technologii prowadzone są różnorodne warsztaty podnoszące szeroko rozumiane umiejętności cyfrowe. Zajęcia prowadzone są w specjalnie przygotowanej sali wyposażonej w odpowiedni sprzęt elektroniczny – komputery, laptopy, rzutnik.

Cyfrowa Akademia Seniora to był pierwszy projekt, który wystartował w naszym Laboratorium Nowych Technologii. Czego w nim uczymy? Przede wszystkim, jak korzystać z wyszukiwarek internetowych, dzięki tej umiejętności uczestnicy będą mogli znaleźć informacje o godzinach otwarcia urzędu, repertuarze pobliskiego kina, a nawet odnaleźć przyjaciela z lat młodości, z którym urwał się kontakt. Nauczą się także założyć e-maila i zacząć wymieniać listy elektroniczne z rodziną i przyjaciółmi. Wymieniać się z nimi zdjęciami i spostrzeżeniami. W prosty sposób wyjaśnimy, czym jest internetowe konto bankowe i jak z niego skorzystać. Uczymy również robić zakupy przez Internet i wyszukiwać konkurencyjnych cen.

W ramach Laboratorium Nowych Technologii odbył się również kurs Technik Informatyk, na którym uczestnicy uczyli się tworzyć m.in aplikacje internetowe i bazy danych oraz administrowanie nimi. Po zakończonym szkoleniu każdy z uczestników otrzymał dyplom Technika-Informatyka.

Obecnie przy współpracy z Latarnikami Polski Cyfrowej można odbyć bezpłatne zajęcia, po których zakończeniu wystawiany jest certyfikat potwierdzający nabycie nowych umiejętności cyfrowych. Zajęcia dopasowywane są do indywidualnych potrzeb uczestników!

Tematyka zajęć dotyczy:
wprowadzenie do urządzeń cyfrowych (czyli od zera do bohatera), zakładanie maila, profile FB, Google, smartfon i jego obsługa, bezpieczeństwo w sieci (zakupy, profile zaufane itd), obsługa narzędzi google, robienie zdjęć i ich edycja, obsługa programu graficznego Canva

Chcesz przełamać strach przed komputerem, smartfonem, tabletem? Pogłębić swoją wiedzę? Zadzwoń do nas. 😉