MUZEUM OPOWIEŚCI

PROJEKT

Sprawdź na

W “Muzeum Opowieści” sięgamy po historię od początku utworzenia Centralnego Okręgu Przemysłowego, którego istotnym elementem była Fabryka Amunicji Nr 3 dająca początek dzisiejszym Zakładom Metalowym „DEZAMET” oraz osiedlu, które stało się podwaliną powstania miasta Nowa Dęba.

Chcemy nie tylko pokazać Wam pamiątki w gablotach,  ale sercem opowiedzieć coś więcej. Wspomnienia ludzi związanych z tą historią przenoszą nas w przeszłość, a my dokładamy wszelkich starań, żeby przenieść odwiedzających w klimat tamtych lat. Zbieramy eksponaty, czyli kultowy sprzęt z minionych czasów – m.in znane w Polsce i na świecie żelazka oraz silniki spalinowe do motorowerów i łodzi. Po dziś dzień, pewnie wielu z Was posiada sprzęt z tamtych lat, który nadal świetnie działa. Jest to historia nie tylko powstania miasta Nowa Dęba i Zakładów Metalowych, ale również historia o działaniach, jakie miały miejsce na naszych terenach.