WARKOT #13

Co czeka nas w najbliższych tygodniach?

Nie siedzimy, działamy! Jedno wydarzenie goni następne. Co zrobić, żeby niczego nie przegapić? Oprócz śledzenia na bieżąco naszych nowości na faceebok’u czy instagramie (muzeumopowiesci), zachęcamy do zagłębienia się w poniższy artykuł, który powinien nieco uporządkować, przybliżyć, a co najważniejsze sprawić, aby nie ominęło Cię nic, co się dzieje w Muzeum Opowieści i nie tylko.

A więc, co przyniosą nam najbliższe tygodnie? Zaczynamy!6 sierpnia – Spotkanie literackie z Wojciechem Bonowiczem Wojciech Bonowicz (*1967) jest poetą i publicystą stale współpracującym z „Tygodnikiem Powszechnym” i miesięcznikiem „Znak”. Opublikował kilka tomów poetyckich, m.in. „Wybór większości” (1995; Nagroda im. K. K. Baczyńskiego), „Pełne morze” (2006; Nagroda Literacka Gdynia 2007), „Polskie znaki” (2010; nominacja do Nagrody Poetyckiej Silesius), „Echa” (2013; nominacje do Nagrody im. Wisławy Szymborskiej i Nagrody Nike) oraz „Druga ręka” (2017; w finale Nagrody im. Wisławy Szymborskiej i Nagrody Nike). Autor biografii „Tischner” (2001), tomów gawęd „Kapelusz na wodzie” (2010) i „Sto lat. Książka życzeń” (2018), licznych książek-wywiadów (m.in. z Janiną Ochojską, ks. Michałem Hellerem i Wojciechem Waglewskim), a także książek dla dzieci: „Bajki Misia Fisia” (2012) i „Misiu Fisiu ma dobry dzień, dobry dzień” (2015). Jako wokalista pojawił się m.in. na płycie zespołu Fisz Emade Tworzywo „Drony” (2017) oraz płycie „Lech Janerka na basy i głosy” (2019). Ostatnio opublikował tom esejów „Dziennik końca świata” (2019).
Z „Dziennika końca świata”

8 sierpnia – Charytatywna Biesiada z BielowiankamiCzeka nas wspólne śpiewanie i biesiadowanie, z którego cały dochód przekazany zostanie na pomoc dla Krzysztofa. Zaczynamy rano wystawiając złom i elektro śmieci przed bramy. Zbiórkę złomu koordynuje Andrzej Kołodziej. Popołudniu już zapraszamy do Szkoły / Muzeum Opowieści gdzie (jeżeli pogoda pozwoli to na dziedzińcu, jeżeli nie, wewnątrz, odbędzie się charytatywna biesiada z Bielowiankami. Zastawimy stoły, przygotujemy śpiewniki i zaśpiewamy, tak by usłyszał nas Krzysiek i wrócił tu do nas. Każdy śpiewnik będzie cegiełką jak i każda potrawa, wesprzemy też akcje zbiórkową na zrzutce.https://www.facebook.com/events/351736345522826/11 sierpnia – Koncert ZOLC w Rozalinie ZOLC to duet elektroniczny z Tarnobrzega, tworzony przez Arka Stokłosę oraz Martynę Gawlik. Uczestnicy projektu Kayaxu: My Name Is New, Finaliści konkursu Im Memoriam – Festiwal Grzegorza Ciechowskiego. Duet gatunkowo określa się jako TUPANKOCHILL. Skrzyżowanie elektronicznej siupy z polskim tekstem, subtelności z niepohamowanym szaleństwem, prawdziwości z wyimaginowaną kreacją. TUPANKOCHILL. Skrzyżowanie elektronicznej siupy z polskim tekstem, subtelności z niepohamowanym szaleństwem, prawdziwości z wyimaginowaną kreacją.https://www.facebook.com/events/2382428405186900/

15-18 sierpnia – Cieszanów rock festiwal Znajdziecie nas tam w strefie City NGO, w której czeka na was wielu artystów i wydarzeń. Będziecie mogli uczestniczyć w najróżniejszych:
– warsztatach – od kulinarnych ( wegańskie, wegetariańskie itp) przez rękodzielnicze – strefa ZRÓB TO Z NAMI – gdzie będzie można samemu zrobić coś z niczego ( recykling, filc, rzeźba, malowanie itp a będzie tego sporo), po warsztaty interpersonalne – w namiocie animatorów, mentorów i trenerów.
– poznać i wesprzeć działania organizacji działających na rzecz :
– ekologi – eko strefa – namiot najróżniejszych działań i pomysłów, od prelekcji, filmów, wymiany myśli, po działania ( np. eko – kosmetyki),
– przyjaźni – integracji – wystawy i warsztaty twórców sprawnych, mniej sprawnych i niepełnosprawnych https://www.facebook.com/CityNgo/śledź nas również na instagramie: ngo.city.crf 1 września – Zlot pasjonatów pojazdów napędzanych silnikiem z Dezametu Żaden fan pojazdów nie może tego przegapić. Jeżeli posiadasz pojazd i chcesz nim przyjechać? Jeżeli pasjonujesz się takimi pojazdami? Jeżeli kochasz ten klimat? MUSISZ tu być! W ramach zlotu obędzie się również piknik, kiermasz staroci, prezentacje tematyczne, koncerty artystyczne oraz parada pojazdów motorowerowych.

https://www.facebook.com/events/305256356834111/7-8 września – Wędrowiec festiwal wędrowania. W ramach festiwalu odbędzie się przegląd Piosenki Drogi (piosenka turystyczna, poetycka, szanta itp.), przegląd filmów drogi, jarmark produktów turystycznych, prelekcje, spotkania, zloty oraz koncerty. https://www.facebook.com/festiwalwedrowiec/

12 września – Cyfrowa Akademia Seniora – nabór na rok ITo projekt w pełni bezpłatny skierowany do mieszkańców Rozalina i gminy Nowa Dęba.
Dedykowany tym, którzy potrafią uruchomić komputer. Zajęcia odbywać będą się raz w miesiącu. Grupa maksymalnie 15 osób – decyduje kolejność zgłoszeń. Nauczymy się jak założyć maila, zrobić zakupy, bezpieczeństwa w sieci, prowadzić swoje socjal media, obrobić zdjęcia, zrobić bezpieczne zakupy, sprzedać coś w internecie i innych ciekawostek wiele.https://www.facebook.com/events/1160857567422038/13 września – Henry no HurryHenry No Hurry to projekt na poły muzyczny, na poły podróżniczy i po trosze pisarski. Ten obwoźny zakład koncertowy odwiedzający z założenia miejsca małe, kameralne, ruszył w trasę na początku 2017 roku i do dzisiaj odwiedził… ponad 100 miejsc w kilku krajach (Niemcy, Ukraina, Szwajcaria, Łotwa, Estonia i inne). Henry No Hurry zagrał też trasę po schroniskach górskich, trasę po prywatnych mieszkaniach a nawet wystąpił na kilku festiwalach z OFF Festivalem Artura Rojka czy Łódź Songwriters Festiwal na czele. W styczniu 2019 roku wydany został debiutancki album Henry No Hurry.https://www.facebook.com/events/667914277044227/

24 września – Ragnar Ólafsson [Islandia]To wszechstronny muzyk, multiinstrumentalista i kompozytor z Islandii. Jest członkiem-założycielem kilku zespołów, z którymi wydał kilkanaście albumów. Grał w tych kapelach bardzo różnorodne gatunki – od jazzu, przez muzykę operową, ludową, pop, rock aż po metal. Najbardziej znaną z jego grup jest Árstíðir, z którymi wydał cztery albumy studyjne (dwa dotarły do szczytu listy najpopularniejszych płyt na Islandii) i koncertował w ponad 30 krajach. Artysta napisał też muzykę do kilku filmów. W 2016 Ragnar Ólafsson rozpoczął solowy projekt pod własnym nazwiskiem, pokazując kolejną stronę swojej twórczości. Tym razem to spokojne, nastrojowe granie w klimatach singer-songwriter, folk, alt country. Ragnar Ólafsson przyleci do Polski na krótką trasę koncertową. Promować będzie debiutancki album „Urges”, który zebrał już pierwsze bardzo pozytywne recenzje w prasie muzycznej. https://www.facebook.com/events/480232066102283/1 wrz–30 wrz – Jelenie na rykowisku – plenery fotograficzne Jelenie na rykowisku to plenery fotograficzne realizowane w puszczy sandomierskiej od 7 lat.
Co roku jesienią Puszcza Sandomierska rozbrzmiewa pierwotnym rykiem jeleni, serdecznie zapraszamy miłośników przyrody chcących uczestniczyć w tym spektaklu do kontaktu.https://www.facebook.com/events/961561254192331/wrzesień – czerwiec – Społeczna Akademia Dziennikarstwa im. Rafała Potockiego Społeczna Akademia Dziennikarstwa im Rafała Potockiego 2019/2020
Zajęcia stacjonarnie w Rozalinie od września do czerwca każdy ostatni weekend miesiąca soboty i niedziele od 10 – 17, zajęcia praktyczne i teoretyczne, w zakresie : fotografia i obróbka zdjęć, dziennikarstwo w prasie, radiu i tv, poszukiwanie tematu, przygotowanie materiału, socjal media jako niezależny nośnik, etyka i inne.
Zajęcia prowadzą praktycy, dziennikarze polskiego radia, prasy i lokalnej tv. https://www.facebook.com/events/389867218540032/I co, na której imprezie się spotkamy?