WARKOT #20

Dzień Wolontariatu – Napędzamy do działania

Co roku każdy wolontariusz ma swoje święto, tym razem my również obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, już 5 grudnia zapraszamy was od godziny 14:00

Jest to doskonała okazja, by uświadomić społeczeństwu wysiłek, jaki wkładają rozmaite organizacje pożytku publicznego w niesienie pomocy innym, zarówno na poziomie lokalnym, krajowym, jak i globalnym. Praca, którą wykonuje się za darmo, z potrzeby serca, jest szczególna i bezcenna. Dlatego zapraszamy Was wszystkich i każdego z osobna, świętujcie
z nami ten dzień!
Dołączcie do wydarzenia, aby niczego nie przegapić – Dzień Wolontariatu – Napędzamy do działania

Zaplanowaliśmy dla Was wiele atrakcji. Zaczynamy od warsztatów pokazowych Akademii Mistrzów Świata w robotyce Spice Gears – Team 5883 , ale o tym więcej informacji już wkrótce😉
Zajęcia “Jak opiekować się osobą przewlekle chorą” poprowadzi Agnieszka Markowicz – Ambasadorka Projektu Damy Radę w województwie podkarpackim
i świętokrzyskim. Podczas warsztatów nauczysz się m.in. prawidłowej pielęgnacji i toalety chorego, dobierania odpowiednich wyrobów chłonnych oraz technik profilaktyki odleżynowej. Uczestnictwo w warsztatach daje Ci także możliwość indywidualnej konsultacji ze specjalistą na temat konkretnego problemu, z którym sobie nie radzisz.Będzie można wziąć udział w warsztatach fotograficznych, które poprowadzi Robert Wilk,
w świat komiksu zabierze nas Grzegorz Lubas, natomiast Marcin Kurnik poprowadzi zajęcia “Wolontariat od podstaw”.

Czekają nas również wystąpienia i prelekcję niesamowitych gości.

• Marcin Piotrowski – Dyrektor Festiwalu Folkowisko, producent Cieszanów Rock Festiwal, inicjator Dnia Wolności Chłopskiej, wicedyrektor centrum kultury i sportu
    w Cieszanowie, współwłaściciel Chutoru Gorajec
  • Adam Ptasiński – Ratownik medyczny, trener biznesu i umiejętności społecznych. Na co dzień zarządza Fundacja Generator Inspiracji oraz Fundacja „Przestrzeń dla Ciebie”. Autor i koordynator projektów społecznych i edukacyjnych, zaangażowany w działania na rzecz społeczności lokalnych.
  • Mirosława Widurek – Emerytowany długoletni pedagog szkolny i wychowawca domu dziecka. Obecnie Prezes Stowarzyszenia „Dla Równości”, aktywny członek Podkarpackiej Rady Działalności Pożytku Publicznego w Rzeszowie
  • Marek Widurek – Pomoc społeczna, kultura, edukacja, wolontariat, obsługa komputerów, profilaktyka i pomoc pedagogiczna. Prowadził szereg szkoleń
    w w/w zakresie jako sekretarz Stowarzyszenia „Dla Równości”, Prezes Stowarzyszenia „Kultura Karpat” oraz Członek Zarządu Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych
    w Rzeszowie.

Wieczór uświetni koncert Eskaubei i Tomek Nowak Quartet! Jedyny w Polsce band łączący
w sposób permanentny jazzowe improwizacje z rapowanymi tekstami. Zespół będzie promował swój najnowszy krążek „Sweet Spot”, który ukazał się w maju b.r. Nie zabraknie też utworów z dwóch poprzednich albumów grupy. Start 20:00, wstęp bezpłatny.

Ten wyjątkowy dzień jest również okazją do tego, aby podziękować i złożyć życzenia wszystkim, którzy bezinteresownie działają na korzyść innych. Dlatego z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza życzymy Wam drodzy wolontariusze wytrwałości, siły i wiary w to co robicie oraz dużo pozytywnej energii, którą będziecie zarażać innych.
Pozdrawiamy Was prosząc puśćcie tę informacje dalej: Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa…, Fundacja Generator Inspiracji, Stowarzyszenie dla Natury „Wilk”Stowarzyszenie ESTEKADziałamy Dla Wsi#Strefa NGO – TarnobrzegKonkursy dla NGONGO – wiadomości bieżące