Na zakończenie wakacji 29-30.08.2020 r. mieliśmy przyjemność przeżyć 2 dni przepełnione podróżą, muzyką i filmem na Festiwalu Wędrowiec w Rozalinie pod Nową Dębą. Była to druga edycja festiwalu, w nieco innych warunkach- naznaczonych przez pandemię. Kameralny klimat, spotkania z podróżnikami i koncerty pod namiotem.

Już od rana wystartowały spotkania z podróżnikami i slajdowiskami. Prezentowali się Podkarpacka Przyroda oraz Podróżowanie dla zwykłych ludzi. W strefie otwartej Browar Rzemieślniczy Lasowiak oraz Niebo w Dębie mieli dla uczestników browar rzemieślniczy, KGW w Rozalinie oraz Szybko Smacznie Domowo- Poreby Dębskie zadbali o podniebienia festiwalowiczów.

Od 17:00 na scenie już można było usłyszeć pierwszą wykonawcznynię – Alenę, która zagrała „Piosenki z dna duszy”. Na codzień mieszka w Peru, od lat towarzyszą jej fortepian, gitara, bębny i perkusjonalia, a od niedawna instrument z Peru- charango. Zaprowadziła nas w niezwykłą podróż w znane i nieznane, podzieliła się tym jak celebruje śpiew, dźwięk i muzykę, która jest dla niej formą pomostu pomiędzy światami. Zespół IKSY z Mikołowa, zaprowadził nas w wędrówkę po różnych stylach muzycznych. Swoją muzykę klasyfikują jako alternatywny pop. Na scenie bawili się słowem, pokazując nam swoje eksperymenty muzyczne, poruszając się po cienkiej linii pomiędzy tym co jest „na czasie” i tym co od „czasu” odbiega. Bardzo intymny koncert zagrała Ania Sama, gdzie nowoczesne brzmienia przeplatały się z żywymi instrumentami. Jej teksty są głębokie i patetyczne- poezja połączona z linią melodyczną, kołyszącym pianinem i dźwiękami gitary, wywołała we wszystkich silne w emocje i pozwoliła zanurzyć się w swojej muzyce. Występy energetycznym koncertem zakończył Maciej Lipina- wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów, aktor teatralny, pedagog muzyczny. Założyciel i lider grupy „Ścigani” Odtwórca głównej roli (Ryśka Riedla) w spektaklu „Skazany na Bluesa” w Teatrze Śląskim im. St. Wyspiańskiego w Katowicach. Główny głos na akustycznej płycie legendy polskiego rocka i metalu- KAT „Acoustic 8 filmów”.

Po koncertach o 22:00 na wielkim dmuchanym ekranie odbyła projekcja filmu „Wszystko za Życie” (2007 rok) w reżyserii Sean’a Penna, opowiadającego historię młodego Christophera (Emile Hirsch) , który po studiach zamiast poświęcić się karierze zawodowej wyrusza w podróż autostopem na Alaskę. Była to wspaniała, osobista podróż, film który inspiruje, wzrusza i pokazuje te piękne i trudne chwile wędrówki.

W niedziele od 10:00 wystartował II Zlot Pasjonatów pojazdów napędzanych silnikami z Dezametu, którzy o 12:00 wyjechali na ulice Rozalina prezentując swoje pojazdy na paradzie. Marcin Kurnik przeprowadził rozmowę z Bartkiem Borówką- menagerem m.in. Ragnara Olafssona, Kathi, Henry No Hurry, Sasha Boole i Daniela Spanielaka, który opowiedział o tym jak to jest być menagerem w trasie.
O 16:30 koncerty rozpoczęła Kathia – 18-letnia songwriterka z Poznania, która dysponuje wyjątkowym, oryginalnym głosem. To początkująca artystka, jednak jej utwory i głos zachwycają. Na scenie zagościła również Asia Nawojska – młoda artystka z Krakowa o niesamowitej wrażliwości na otaczające piękno świata. Tworzy, pisze, gra i śpiewa, autorka wszystkiego co pojawia się na scenie, szukająca i z radością błądząca gdzieś pomiędzy muzyką klasyczną, alternatywną a Indie popem i folkiem, samozwańczo nazywająca swoją muzykę częścią eclectic soundu. Pokazała nam w swoich piosenkach opowieści o ludziach, i nieuchwytnych zdarzeniach. Zespół SĄSTĄD zaprosił nas na energetyczną wędrówkę, pełną emocji, kolorów i autentyczności. Wykonali autorską muzykę z gatunku avant pop, gdzie w formie piosenki pojawiły się elementy ekstremalne, zaczerpnięte z jazzu, muzyki klasycznej, czy polskiej piosenki lat 60-tych. Festiwal magicznym koncertem zakończył Ragnar Olafsson- do Polski przyjechał na krótką solową trasę koncertową aż z Islandii , podczas której promował swój nowy album „Miss”. Wszechstronny muzyk, multiinstrumentalista i kompozytor. Na swojej drodze grał różne gatunki muzyczne- od jazzu, przez muzykę operową, ludową, pop, rock aż po metal. Tym razem prezentował nam swój solowy projekt- spokojne nastrojowe granie w klimatach singer-songwriter, folk i country.

To były dwa niesamowite dni, w klimacie wędrówki, podróży nie tylko po miejscach na świecie, ale także wędrówki po różnych stylach muzycznych, podróży po naszych emocjach i myślach. Panowała kameralna, rodzinna atmosfera, która na długo pozostanie w naszych sercach. Festiwal został zrealizowany pod patronatem „Podkarpackie- Przestrzeń Otwarta” przez Fundację Q w Muzeum Opowieści.

Patronami festiwalu byli: Podkarpackie, Tygodnik Nadwiślański, Polskie Radio Rzeszów, iTV WISŁA, Centrum Promocji Biznesu, PIK – Podkarpacki Informator Kulturalny, Gość Niedzielny, Echo Dnia Podkarpackie, Wojewódzki Dom Kultury w Rzeszowie, Nowa Dęba Gmina, Browar Rzemieślniczy Lasowiak, Muzeum Opowieści,Kultura w kwarantannie, Odpowiedzialne Festiwale, Tak Brzmi Miasto, Borówka Music.

Partner naszego Festiwalu