Wystawa Muzealna

W “Muzeum Opowieści” sięgamy po historię od początku utworzenia Centralnego Okręgu Przemysłowego, którego istotnym elementem była Fabryka Amunicji Nr 3 dająca początek dzisiejszym Zakładom Metalowym „DEZAMET” oraz osiedlu, które stało się podwaliną powstania miasta Nowa Dęba.

Chcielibyśmy nie tylko pokazać Wam „pamiątki w gablotach”  ale sercem opowiedzieć „coś” więcej. Wspomnienia ludzi związanych z tą historią przenoszą nas w przeszłość, a my dokładamy wszelkich starań, żeby przenieść odwiedzających w klimat tamtych lat. Zbieramy eksponaty, czyli kultowy sprzęt z minionych czasów – m.in znane w Polsce i na świecie żelazka, oraz silniki spalinowe do motorowerów i łodzi. Po dziś dzień, pewnie wielu z Was posiada sprzęt z tamtych lat, który nadal świetnie działa. Jest to historia nie tylko o powstaniu miasta Nowa Dęba i Zakładach Metalowych, ale również historia o działaniach jakie miały miejsce na naszych terenach.